Birthe Kjær biografi

Booking

Birthe Kjær

Fra barnsben til dansktoppens ukronede dronning

Det hele startede klokken 12:40 den 1. September 1948 i Ny Munkegade 73 i Århus, hvor et stolt forældrepar sagde velkommen til verden til Birthe Kjær Hansen, som barnet blev døbt.

Allerede som lille pige drømte Birthe Kjær om en dag at stå på en scene – at blive berømt og synge alle de sange, hun holdt så meget af.

Sunshine trioen …

Som 11 årig begyndte hun at stille op til konkurrencer, hvor man hurtigt opdagede hendes talent for at synge. 1960 er nok det år, hvor der virkelig begyndte at ske ting, som fik stor betydning for Birthe Kjærs videre liv. Hun fik kontakt til 2 unge fyre, der spillede. Jørgen Larsen, der spillede på guitar, og Eggert Staach, der spillede harmonika. Og det blev starten på en trio, der fik navnet “Sunshine Trioen”.

Deres første officielle optræden var på KFUM i Ålborg. I de næste 5 år rejste de rundt og optrådte ved forskellige arrangementer. De var også med i TV 2 gange – hvilket dengang var en meget stor ære. Trioen blev opløst, da drengene skulle ind til militæret, og Birthe selv skulle begynde som elev i Sparekassen. Efter en periode i den økonomiske verden, var det alligevel livet som solist på landets scener, der trak hende væk fra finanserne.

Pladekontrakt …

I 1968 blev Birthe Kjær “opdaget” af Johnny Reimar, på en danserestaurant der hed La Cabana i Århus.
Han gav hende en pladekontrakt. Det blev så til sangen “Arrivederci Franz”. Den blev præsenteret af Jørn Hjorting første gang den 1. december 1968. Og som den første nogen sinde i dansktoppens historie gik den direkte ind på en 1. plads. Og så var der pludselig bud efter Birthe Kjær.

Hit efter hit …

Det er nu 30 år siden, og det er blevet til utroligt mange hits “Sommer og sol” – “Av min arm” – “Tennessee Waltz” – “Vi maler byen rød” – “Alle verdens glæder”. Og her inden for de sidste par år, har Birthe Kjær også opnået en nærmest kultagtig status rundt omkring på landets mange diskoteker med sangen fra 1970 “Pas på den knaldrøde gummibåd”. Så ved hjælp af de gode “bagmænd” hun gennem årene har haft, med folk som Helmer Olesen, Søren Bundgaard og Keld Heick, er det lykkedes Birthe, at blive ved at udsende det ene hit efter det andet.

Revy og teater …

Selv om Birthe Kjær først og fremmest er sangerinde, har der i løbet af karrieren også været afstikkere til andre genrer, såsom revy og teater. Hun fik Sin debut i Svendborg i ”Den fynske cirkusrevy”. Desværre var det en fiasko. Der kom ingen og så dem, så den blev hurtig lukket ned. Hurtig kom hun på Sans Souci i Kolding. Det var i 1972, hvor hun lancerede den berømte sang “Jeg går aldrig til bal uden trusser”, og det var så starten på Birthe Kjærs færden i revyen. Hun vendte dog tilbage til Sans Souci i 1986. Derefter kom hun til “Revykøbing” hos Volmer Sørensen. I 1973-74-75-76. Så det blev til 4 meget lærerige år, hvor hun virkelig fik lov til at lære revyfaget fra bunden. Og det har bevirket, at Birthe Kjær den dag i dag også er en meget dygtig revykunstner. Birthe tog også med Volmer Sørensen til Amagerscenen, hvor hun var med i to Vinter Revyer.
To gange har hun  været med i Holstebro Revyen, første gang i “78 og senest i “94. I 1990 kunne man opleve Birthe Kjær i selveste Cirkus Revyen, hvor hun blandt andet gav en forrygende parodi på dette års danske Melodi Grand Prix vinder, Lonnie Devantier. I teksten indgår bl.a. disse linjer “… rævekager – det er dét, der gør en vinder populær. Jeg er sgu” ikke li” så trist som BIRTHE KJÆR“. Med dén salut kan det kun slås fast, at Birthe Kjær også formår at servere en vis portion selvironi.
På teatret havde Birthe Kjær sin debut allerede i 1985. Her havde hun hovedrollen som Heather på Fame Teatret i Odense, i en opsætning af musicalen “I Morgen Er Jeg På Vej”. Herfra husker man nok bedst sangen “Miss America”.
I 1990 kunne man opleve hende på Amagerscenen i operetten “Landmandsliv”. Og i 1995 kom hun til Nørrebros Teater, hvor hun var med i forestillingen “Harry og Kammertjeneren”.

Melodi Grand Prix …

Også på TV har Birthe Kjær været en flittig gæst gennem årene. Hun har været med i Dansk Melodi Grand Prix 5 gange. Første gang var i 1980, hvor hun sammen med Henning Vilén sang sangen “Du og Jeg”, som fik en 2. plads. I 1986 deltog hun alene med sangen “Vil du med ?” Den fik en 2. plads. I 1987 prøvede hun så igen med sangen “Hva” du ude på ?”. Den endte OGSÅ på en 2. plads, hvilket i medierne gjorde, at Birthe by Rick HuffmanBacking up a truck and learning to shift are two key elements at truck free online drivers ed school, but some patient instructors are helping our class immensely. Kjær fik titlen “Den evige 2″er”.
Men … så i 1989 fik hun den velfortjente sejr, med Søren Bundgaard og Keld Heick”s “Vi maler byen rød” og den 25. marts, kunne hun smykke sig med titlen, “VINDER AF DANSK MELODI GRAND PRIX 1989”. Og den 6. maj samme år, repræsenterede hun Danmark i Lausanne, Schweiz. Her opnåede Birthe en flot 3. plads. Med denne 3. plads ved det Europæiske MGP, var det ikke slut for Birthe Kjær og Melodi Grand Prix. I 1990 var hun sammen med Dario Campeotto, vært ved det Danske Melodi Grand Prix.
Og i 1991 var hun igen på scenen, hvor hun sammen med Kim Sjögren gav nummeret “Din Musik – Min Musik”. Den endte på en 3. plads.
I 2001 var Birthe Kjær igen vært i det Danske Melodi Grand Prix. Dog ikke alene, de 10 deltagere havde fået deres helt egen vært, som skulle hjælpe dem denne aften. Birthe Kjær skulle således være vært for sang nr. 6 ” Lidt efter lidt” sunget af Johnny Hansen, bedre kendt som forsanger i Kandis.
Derudover sang hun også med på den værts-sang som var skrevet/komponeret specielt til lejligheden. Sangen hed  ”En sang i mit hjerte”, og man havde på forhånd besluttet at hele overskuddet fra denne sang, skulle gå til Dansk Flygtningehjælp.

Grand Prix 2005

Sikke et show – sikke en veloplaget Birthe Kjær. Det var tydeligt fra hun kom ind på scenen, at hun er Dansk Grand Prix Dronning. Hun kom syngende lidt af ”Vi maler byen rød” til en klapsalve fra publikum, som ingen ende ville tage. Også selv om hun var stoppet med at synge. Hun blev og hjalp Jarl Friis Mikkelsen, og sammen lavede de et godt og sjovt sammenspillet show til stor underholdning for os, der sad og så på. Og så fik vi et medley som bare sa” “spar 2” til alt. Sikke en energi de fik fremført der. Det hele sluttede med en meget romantisk. Jarl Friis Mikkelsen, der sammen med Birthe gav deres version af ”Skibet skal sejle i nat”-kysset. Og jubelen ville ingen ende tage.
2005 – i forbindelse med 50-års jubilæumsshowet lancerede EBU en afstemningsside, hvor man kunne stemme på 2 sange fra hvert årti, som man syntes, var de bedste. Der var 3 danske sange med. ”Dansevisen” fra 1964 – Brødrene Olsens sang fra 2000. Også Birthe Kjærs sang fra 1989 ”Vi maler byen rød” var at finde på afstemningslisten. Det blev dog Brødrene Olsen, der kom med til det store show.

Vildt forelsket …

Herudover har Birthe Kjær i 1990 lavet 10 underholdningsshows til DR, under titlen “Med KJÆRlig Hilsen”. Og senest i TV3″s kæmpesucces “Vildt Forelsket”, hvor hun i hele 22 programmer var det samlende midtpunkt for giftelystne brudepar.

Priser …

Det har heller ikke skortet på priser til den folkekære sangerinde. I 1991 modtog hun Simon Spies Fondens “Livsglædens pris” på 100.000 kr. Og samme år blev hun af alle landets lokalradioer kåret til “Årets Sangerinde”.

I 1996 fik Birthe Kjær sin første guldplade for sin dobbelte CD “Gennem Tiden” – en opsamlings CD med alle de mest markante hits fra hendes karriere – gennem tiden… I alt 41 numre kan man finde på denne CD.
Samme år var hun nomineret til en Grammy for CD “Vildt Forelsket”. Og året efter var hun igen nomineret sammen med Lars Hannibal og Kim Sjögren for CD”en “Dansk filmmusik – på vores måde”. Og i 1994 modtog hun en “Revy Maren”  for sine præstationer i Holstebro Revyen.

Endnu en fornem pris blev tildelt den populære sangerinde, da Dansk Solist Forbund i maj 2000 valgte hende til at modtage LOUIS HALBERSTADTS ÆRESLEGAT.
Den 5. juni 2002 modtog Birthe Kjær Gentofte Kommunes Kulturpris. En kulturpris, som hvert år uddeles til en Gentofteborger. Tidligere har disse personer fået prisen: Fritz Helmuth, Alexander Kølpin, Poul Bundgaard, Preben Kristensen, Sanne Salomonsen, Anne Linnet, Jes Kølpin, Thomas Eje, Kim Sjøgren, Erik Balling, Bent Fabricius-Bjerre og Ulf Pilgaard. Og nu kan også Birthe Kjær føje sit navn til listen.
Den 24. august 2005 modtog Birthe Kjær Esben-prisen for at have gjort en særlig indsats for at glæde udviklingshæmmede i deres hverdag.

Sabbat … 1999

Der er nu gået over 30 år, siden Birthe Kjær indspillede sin første plade og med den gjorde sit indtog i den danske befolknings bevidsthed, og det er altid lykkedes hende at holde sit publikum vedlige, hvilket nok skyldes, hun altid har forstået at forny sig.

Dette til trods valgte hun i 1999 at holde en pause, et sabbatår. Kort forinden sabbatårets begyndelse udsendte Birthe Kjær CD”en “Som en fugl i det fri”. En fantastisk flot CD med sange, der kan få de små hår til at rejse sig. Men også med de velkendte Birthe Kjær slagere, dem som vi kender så godt, og som vi automatisk forbinder med, Danmarks Ukronede Dansktop Dronning, sangerinden Birthe Kjær.

Den velfortjente Grammy …

Som en velfortjent krone på værket – efter de første 30 år i pladebranchen – modtog Birthe Kjær i 1999, den eftertragtede Grammy for cd”en “Som en fugl i det fri” … På dette tidspunkt prøvede Birthe Kjær sine egne vinger af, og opholdt sig i Thailand. Dette var et flot eksempel på, at selv om man holder sabbatår fra rampelyset, er det bestemt IKKE ensbetydende med, at man er gemt og glemt. I hvertfald IKKE når man hedder Birthe Kjær …

Ved Grammy uddelingen den 2. marts 2002 var Birthe Kjær igen nomineret til en Grammy for CD”en “Længe Leve Livet”. En CD hun udsendte i november 2001, og som Birthe efter kun 6 uger fik en guldplade for.vOg nu var Birthe altså også nomineret til en Grammy for den. Og den vandt hun.

Birthe modtog den 28. februar 2004 en Grammy for hendes nye CD ”På en Fransk altan”. Det betyder, at Birthe Kjær har fået en Grammy for hendes sidste 3 CD udgivelser.

Tilbage på blokvognen …

Den 26. november 1999 vendte Birthe Kjær tilbage efter et velfortjent sabbatår. Året begyndte med, at Birthe præsenterede sin nye gruppe, som er med hende ude at spille, når hun optræder rundt om i landet: Gemalerne.
Musikerne skal indeholde nogle ganske særlige kvaliteter, hvis de skal turnére land og rige rundt med en sangerinde som Birthe Kjær. Disse kvaliteter besidder denne trio til fulde, og de lever perfekt op til deres navn. Gemalerne fra Herning består af 3 friske fyre med højt humør og altid med et smil på læben. Trioen består af: Jørgen K. Jeppesen (keyboard), Per Hansen (trommer) og Tue Gudnitz (basguitar).
Efter Birthe Kjær er kommet tilbage i rampelyset, har hun også brugt meget af sin tid på at fortælle om sine 3 måneder som frivillig på Father Brennans Børnehjem i Thailand. Samtidig oplyser hun om børnehjemmet og det stykke arbejde, som de forskellige folk laver. Dette har ligget til grund for, at Birthe Kjær efter sin hjemkomst fra Thailand har modtaget Rønde Rotary”s højeste udmærkelse: ”Paul Harris Fellow Medaljen”.
Birthe Kjær har været en tur i Thailand flere gang siden det “store ophold”, og hun sætter en stor ære i at holde forbindelsen til de børn, som siden hen er kommet til Danmark, vedlige.
Men nu gælder det atter – ud over børnene og Thailand – i høj grad de danske landeveje. For derude venter blokvognene, de store scener, TV og ikke mindst: DE DANSKE FANS!